KLÍŠTĚ OBECNÉ

Dr. Jiří Černý

Říjen 2019

Základní charakteristika

Klíště obecné (Ixodes ricinus) je nejrozšířenější klíště v ČR. Běžně se vyskytuje spíše v niže položených lokalitách s dostatečnou vlhkostí jako jsou listnaté lesy, okraje jehličnatých lesů, nesekané louky, meze a remízky, ale lze je nalézt i na horských loukách v nadmořské výšce až 1300m.n.m., v městských parcích atd.

Larvy jsou šestinohé a velice drobné (asi 0,8mm). Nymfy jsou větší, černě zbarvené (nenasáté 1,4mm, nasáté i přes 3mm). Nenasáté dospělé samice měří cca 3,5mm. Přední třetina těla je kryta černým štítkem, zbytek těla zbarven hnědočerveně. Nasáté samice ale mohou měřit až 1,5cm a jejichg zbarvení záleží na obsahu střev od světle hnědé až na tmavě šedivou. Dospělý samci jsou drobnější, měří cca 2,5mm, a jejich zbarvení je celé černé. Samci klíštěte obecného nesají krev.

Klíště obecné je vektorem mnoha patogenů jako je virus klíšťové encefalitidy, Borrelia burgdorferi s.l., Borrelia miyamotoi, Rickettsias lovaca, Rickettsia helvetica, Rickettsia monacensis, Anaplasma phagocytophilum, Babesia divergens, Babesia venatorum, Babesia microti, Bartonella henselae a Francisella tularensis. Vzhledem k tomu, že transovariální přenos mnoha z těchto patogenů je málo účinný nebo nemožný, jsou hlavními zdroji infekce nymfy a dospělé samice.

V ČR lze toto klíště zaměnit s podobnými druhy, kterými jsou Ixodes hexgonus, Ixodes trianguliceps. Na východě Evropy se pak vyskytuje klíště Ixodes persulcatus.